20210313 LL8

 El Arte de la Libertad Kurtyka

Ediciones Desnivel (2018)

  

 Voytek Kurtyka segueix sent avui un dels alpinistes més grans de tots els temps. Nascut el 25 de juliol de 1947 a Skrzynka (Polònia), va ser un dels astres de l'edat d'or de l'himalaisme polonès. El seu enfocament visionari de l'escalada es va traduir en un gran nombre d'ascensions rellevants, com la travessia dels cims de l'Broad Peak, les escalades non-stop de l'Cho Oyu i el Shishapangma, i especialment l'ascensió en estil alpí de la cara oest del Gasherbrum IV al costat de Robert Schauer. Aquella ascensió de 1985 al G-IV, a la qual es va anomenar «l'escalada de segle», no es va tornar a repetir fins al 2017... 

     ... Els seus companys d'escalada habituals van ser altres tantes llegendes del seu temps: el himalaista polonès Jerzy Kukuczka, el guia suís Erhard Loretan i l'alpinista britànic Alex MacIntyre. Summament reservat, ha declinat infinitat d'invitacions a entrevistes, conferències i festivals, però ha accedit a col·laborar amb la guardonada escriptora canadenca Bernadette McDonald. En aquesta biografia llargament esperada, McDonald ens descobreix a un gran alpinista però ens descobreix la particular filosofia vital de Kurtyka amb les seves profundes revelacions personals sobre la bellesa, la companyonia, i -per sobre de tot- la llibertat.

     Kurtyka es va fer molt conegut a l'estranger a principis de 1973 després d'aconseguir la primera ascensió hivernal a Trollveggen a Noruega, el penya-segat vertical més alt del continent. Però la carrera ja havia començat a Greater Ranges el 1972, completant una primera ascensió poc coneguda, però important segons ell, de la paret d’Akher Chogh a l’Hindu Kush, d’estil lleuger i alpí. Va començar a escalar a l'Himàlaia el 1974. Després de participar en dues grans expedicions nacionals poloneses el 1974 i el 1976, es va convertir gradualment en expedicions lleugeres.

   Precisament va destacar per les seves idees de suport i d’equipament mínims, fins i tot a les parets més difícils i als cims més alts que ell sempre considerava com "camí de la muntanya".

     En la llista dels vuitmils hi ha: Lhotse, K2, Makalu, Cho Oyu, Gasherbrum IV, Dhaulagiri, Broad Peak, Gasherbrum I, Gasherbrum II i Shisha Pangma.