20210926 Cervi foto

 La conquista del Cervino, Edward Whymper

Edicions Desnivel (2015)

      El 1860, un jove gravador londinenc rep l'encàrrec d'il·lustrar un llibre sobre els Alps. Viatja a Suïssa i a Zermatt veu per primera vegada la muntanya del Cerví (que els suïssos anomenen Materhorn i els italians Cervino), una perfecta piràmide de roca que s'eleva al límit entre Suïssa i Itàlia, i el seu cim, en aquell moment, encara no havia estat escalada...

... La trobada amb la impressionant muntanya canviarà el rumb de la seva vida: a partir d'aquest moment Edward Whymper emprèn una lluita per conquerir el cim inaccessible. Escala intensament als Alps, aconseguint nombroses primeres ascensions a alguns dels pics emblemàtics: la Barre dels Ecrins, la Brèche de la Meije, el Col de Triolet, Dent Blanche o Aiguille Verte.

Així Whymper es converteix en un dels millors alpinistes de la seva època, predestinat a canviar el rumb de la història del muntanyisme. Després de nombrosos intents, el 14 de juliol de 1865, arriba finalment al cim del Cerví juntament amb sis companys. Lamentablement, la gran victòria es veu entelada per un tràgic accident: durant el descens una desafortunada relliscada desemboca en el trencament d'una corda i quatre homes es precipiten a l'abisme de la temible cara nord. Whymper i dos guies escapen miraculosament a la mort.

En 1871 Whymper publica a Londres “Scrambles amongst the Alps in the Years 1860-1869”, una extensa crònica de les seves gestes alpines, de la qual aquest llibre extreu tots els fragments relatius a la conquesta del Cerví. Il·lustrat amb magnífics gravats del famós alpinista, és un clàssic absolut de la literatura alpina i un volum indispensable a la biblioteca de qualsevol muntanyenc.

A disfrutar de la lectura!