La montaña desnuda; Reinhold Messner

lamontaadesnuda Ediciones Desnivel (2006)

 

L’ascensió al Nanga Parbat (8150m), la segona muntanya més alta del Pakistà, va suposar el començament de les expedicions de l’autor, però també va ser la més dramàtica per ell: el seu germà, Günther, va morir durant el descens.

 

 

 

 

 

D’altra banda, Messner, ja aleshores un fort i experimentat escalador dels Alps, va acabar perdre sis dits dels peus i li va anar de molt poc que no s’hi quedés.

El llibre, és un homenatge al seu germà dins del relat d’una expedició plena de contrastos, misteris, malentesos amb el cap d’expedició, Karl Herrligkoffer, qui  a més va generar tot de conflictes interns entre els membres.

El text comença amb el relat novel·lat de la primera expedició del 1954, dirigida per Willy Merkl. En l’ascens mor Alfred Drexel, d’edema pulmonar, en el descens moren Merkel, Uli Wieland, Willo Welzenbach i set sherpes. Una catàstrofe.

Després fa un repàs a l’ascensió en solitari d’Hermann Buhl i el llibre va desgranant la història d’aquell colós de l’Himàlaia.

El cos central i objectiu del llibre comença amb l’expedició del 1970, amb totes les contradiccions, problemes, el drama per la mor del germà i els conflictes mediàtics a la tornada. En conclusió una llibre força interessant sobre aquest món compromès dels escaladors dels cims més alts.