LL17 La LLegenda de Everest Conrad Anker

 “La llegenda de l’Everest” Conrad Anker i David Roberts

Símbol Editors (2000)

          Aquesta és la crònica de com en Conrad Anker va trobar el cos d’en George Mallory a l’Everest, aportant notícies inèdites sobre el misteri de l’explorador que hauria pogut conquerir la muntanya més alta del món.

     El dia 8 de juny de 1924, George Mallory i Andrew Irvine van ser vistos per darrera vegada pujant cap el cim de l’Everest. Els núvols aviat van tancar-se al seu voltant, i van desaparèixer dins de la història. Des d’aleshores, els muntanyencs s’han preguntat si van aconseguir fer el cim vint-i-nou anys abans que Edmund Hillary i Tenzing Norgay. La llegenda de l’Everest és la singular història d’aquest home de talent extraordinari...  

     Basant-se en la seva pròpia escalada, l’Anker explica el perquè pensa que en Mallory i l’Irvine no varen aconseguir fer el cim. Ben plantat i carismàtic, Mallory seduïa a tots aquells amb qui es va trobar durant la seva vida i continua, encara avui, fascinant als aficionats a la muntanya. Fou un sòlid escriptor, protegit pel cercle de Bloomsbury i un escalador d’una elegància llegendària. No hem d’oblidar que la desaparició de Mallory és un dels misteris més apassionants en la història de l’exploració i cap altre llibre s’endinsa en l’enigma de forma més convicent que aquest.

     La seva lectura em va captivar des del primer moment, a mida que es van intercalant apartats que tracten d’aclarir els diversos moments de l’expedició i de l’escalada de Mallory i Irvine, amb els de l’expedició de Conrad Anker. Recordem que l'objectiu de l'Expedició de recerca de Mallory i Irvine, de 1999, va ser intentar descobrir si George Mallory i Andrew Irvine van ser els primers a arribar al cim de l'Everest en el seu nefast intent entre el 8 i el 9 de juny de 1924. Aquesta expedició del 1999 va estar organitzada per Eric Simonson i amb l'ajuda de l'investigador Jochen Hemmleb junt amb un equip d'escaladors dels EUA, la Gran Bretanya, i Alemanya.

     Anker va patir un problema coronari el 2016 durant un intent d'ascens al Lunag Ri amb David Lama. Anker va ser traslladat en helicòpter a Katmandú on se‘l va sotmetre a una angioplàstia coronària. Després es va retirar de l'alpinisme d'alta muntanya.

     Però encara queda obert l’enigma d’on deu estar enterrat l’Irvine i un altre element clau: si es pogués trobar la màquina fotogràfica de Mallory que, potser, podria desvelar més informació.