20210222 LL05

 Desnivel    

      Józef Jerzy Kukuczka va néixer a la conca minera de Katowice (Polònia) el 24 de març de 1948. De 1965 a 1975 va escalar en els Tatra, Alps i Dolomites, on va realitzar diverses obertures i primeres hivernals. Casat i amb dos fills, va treballar com a miner i electricista.

El 18 de setembre de 1987 en Jerzy Kukuczka, conegut pels seus amics com a Jurek, va ser el segon escalador en ascendir els 14 vuit mils al superar el Shisha Pangma; quan en Reinhold Messner havia completat la tasca un any abans. L’any 1988 va rebre, juntament amb Reinhold Messner, la medalla d'or olímpic... ...

... ... Els que van escalar amb ell diuen que aclimatava poc a poc però, una vegada que ho aconseguia, la seva força, resistència i energia no tenien igual. Entre les seves activitats més memorables figuren l'obertura d'una nova ruta en solitari al Makalu, la primera travessia dels cims Nord, Central i Principal de l'Broad Peak amb Voytek Kurtyka, i l'obertura de la nova ruta a la cara sud de l'K2, amb Tadeusz Piotrowski.

Jurek, l’any 1987 ja s'havia convertit en una rutilant estrella. La rebuda a Polònia va ser una festa. Celina, la seva muller, l’esperava a l'aeroport amb catorze roses vermelles, que destacaven entre la massa de periodistes que s'amuntegaven per captar la seva arribada. "Quan va arribar estava visiblement emocionat i les llàgrimes se li acumulaven als ulls". Havia completat el projecte de la seva vida, però lluny de ofegar-se en les mels de l'èxit, dins d'ell s'obria el mateix buit que quan estava allunyat de les grans muntanyes. "Ha arribat alguna cosa a la seva fi? No, el món vertical mai arriba al final. Allà està, esperant. I jo tornaré". Com explica en el llbre, un dia el company Artur Hajzer li va dir "Pensant-ho bé, no hauria d'anar amb tu, tota la gent que t'envolta, mor" i és que la seva voluntat era de ferro i en qualsol situació la resposta era "amunt" i per tant també els riscos. 

Jurek va morir el 24 d’octubre de 1989 a la cara sud de l'Lhotse, en trencar-se la seva corda després d'una caiguda.