(Alt Penedès) Ruta el 22/03/2013; 5,5 km; +130 -130; 2,5 hores.  Excursió organitzada amb el següent itinerari: Font-rubí, el Castellot, coll de la Barraca i Font-rubí. Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil.

 Mapa  Perfil

FA ANYS: El 1832 va suposar l'arrencada definitiva de l'indústria tèxtil a Catalunya. Va ser quan els germans Bonaplata van posar en marxa a Barcelona la primera màquina de vapor, de tta la península, per filar i teixir. Tot seguin en vindrien moltes més a Igualada, Terrassa i Sabadell, especialment. Aquest any, només feia uns 100 anys que Catalunya havia perdut la seva independència en ser eliminades les seves insttitucions i tradicions per ordre del rei borbó Felip V.

P1160209 Font Rub 

Arribem a Font-Rubí, un petit barri de Guardiola de Font-Rubí, situat a 650 metres d’altitud, al sud de la proa del serrat de Font-Rubí. Es tracta d’un municipi de la comarca de l’Alt Penedès, al seu nord i prop de la comarca de l’Anoia. Aquest barri, format per cases de pagès que havien estat quasi abandonades, ara formen un conjunt adoptat per una grup de persones que hi ha vingut a viure de manera natural i que han format una cooperativa per donar sortida a les seves activitats agràries. El nucli del barri es va formar a partir de l’existència del castell que es va bastir dalt del turó que rep el nom de El Castellot (790 m) i que era un lloc de vigilància del proper coll de la Barraca, pas utilitzat entre la Segarra i les planes del Penedès.

P1160210 Vistes cap el Foix  

Comencem per una pista senyalitzada com a PR, després de parlar una estona amb els estadants del barri que, ara, estan prenent el sol. Tenim vistes aèries molt amples d’aquest territori irregular, amb turons i cingles, que formen les capçaleres del Foix.

P1160211 Els cingles del Castellot 

La ruta que seguim, avui força curta, va primer cap a nord-oest i després gira sobtadament cap a l’est, per anar seguint un estret corriol que s’arrapa a les parets calcàries del cingle. Són parets molts verticals, amb algunes vies d’escalada, com es pot observar en veure alguns claus clavats a la roca.

P1160212 A prop de cingles i alzinars 

 

A tocar dels cingles, queda el sender pedregós que puja i baixa, de manera sobtada, i per sota d’un dens alzinar.

P1160213 Una escletxa 

Arribem a una escletxa estreta que demana una mica de mans per pujar, Dalt d’aquesta escletxa hi trobarem una plataforma de pedra ample i uns blocs de pedra per baixar per l’altra costat, anat en compte. També es pot tornar enrere i fer la volta pel caminet fresat que salva aquest pas. En qualsevol cas, pujar per aquest petita canal, no deixa de ser un bonic i entretingut (curt i fàcil) exercici. Estem atansant-nos al turó del Castellot, que és l’origen del castell de Font-Rubí. Es tracta d’un castell documentat des del 983 i que va ser propietat dels comtes de Barcelona, tot i que va ser cedit en feu al senyors de Queralt.

P1160214 Pujant

Es va mantenir com a jurisdicció reial fins que finalment, el segle XIV, el rei Joan I el va vendre, juntament amb el terme, al senyor Pere Febrer i des d’ell va passar, més tard, a altres mans, esdevenint l’origen de la baronia de Font-Rúbia.

P1160215 Vista al Santuari MdeD de Foix Entre alzines, tenim vistes aèries del territori que ens envolta, especialment de les serres que acompanyen el santuari de la Mare de Déu del Foix. Aquell santuari, que veiem de lluny, amb el seu característic campanar d’espadanya molt ample, havia estat parròquia de l’antic poble de Foix, que actualment forma part del municipi de Torrelles de Foix. Està situat per sobre d’un espadat abrupte, a uns 660 metres d’altitud, prop d’on hi havia hagut el castell de Foix, del qual queden molt poques restes.

P1160218 canal amunt 

Nosaltres seguim amunt, fins que trobem una altra canal, més dreta que l’anterior i que suposa una mica més de dificultat per pujar. Estem a les Penyes de Salomó i amb esforç anem pujant amunt amb mans i peus per l’estret pas, dalt del qual fa una mena d’olla de parets verticals per sobre de les quals un arbre caigut presenta les seves branques més gruixudes con a barrera de molt difícil superació. Així que tornem a baixar, sense arribar dalt del tot al turó del Castellot. Potser un parell de metres ens ho han impedit. Què hi farem! Així que tornem enrere, tot i sabent que queden poques restes del castell de Font-Rubí, el qual va ser totalment destruït després de la Guerra de Successió, seguint ordres de Felip V. De fet, el responsable del Decret de Nova Planta, que també va destruir totes les tradicions i institucions catalanes (i que explica perquè el nom Felip és tan mal vist pels catalans), va imposar l’aterrament de la majoria dels castells a Catalunya, a més de posar en marxa tota una estratègia de control i d’empobriment cultural de la població.

P1160219 Coll de la Barraca 

Arribem al Coll de la Barraca. Una característica del territori de Font-Rubí és la dispersió de les cases i masies. Per això també al coll hi ha aquest grup de quatre cases. De fet es tracta de la confluència dels termes municipals de Font-Rubí, la Llacuna i Torrelles de Foix. Hi ha una curiosa creu de terme formada per diversos eixos de ferro forjat que formen tirabuixons.

 

P1160222 Ca lOnofre  

 

 

 

 

 

 

 

Al coll de la Barraca hi ha la masia de Ca l’Onofre, actualment. A la façana hi ha un magnífic rellotge de sol, amb la inscripció “Tempora si fuerint nubila solus eris”. La frase sencera ve a dir: “Donec eris felix, multos numerabis amicos: Tempora si fuerint nubila, solus eris”, que vol dir “Quan ets feliç tens molts amics; però quan el cel està ennuvolat estas sol”. Aquesta frase és, si no vaig errat, de Publi Ovidi Nasó.

P1160223 Davant Sta Maria de Font-Rub

Finalment, acabem al punt d’inici i ens fe una fotografia al davant de l’església, que també és (o havia estat) casa de colònies, de Sant Pere i Sant Feliu, tot i que (i no en sé la raó) a prop de la porta un rètol la identifica com a església de Santa Maria de ***** (els asteriscs volen indicar que el cognom ha estat picat i trencat). A l’església s’hi va fer un concert de gospel que podeu veure, si voleu, aquí: http://www.youtube.com/watch?v=LH2darJ2OKs

 Si vols la ruta per a gps, pots anar a:

http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=4154062