(In my web, click on the flag above to have the translation in your Language)   (Raiguer) Ruta 1402 el 11/03/2022; 5 km; +15 -15; 1,5 hores.    Visita urbana per dins de la vila d’Alcúdia.   Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil.

 cmapa1402 cperfil1402 

FA ANYS: L’any 1521 els nobles es van refugiar a Alcúdia durant les guerres de les Germanies, per protegir-se del poble famolenc.

IMG 7209 Entrem Carrer den Serra

   Aprofito el dia que, pel matí, he visitat el jaciment de la ciutat romana de Pol·lentia, per dedicar la tarda a visitar la ciutat emmurallada d’Alcúdia. D’entrada vaig a l’accés pel carrer d’en Serra. Aquesta excursió d'ara consisteix en visitar la part vella de la ciutat actual, que s'ha anat formant a partir de la conquesta catalana de l'any 1229.

IMG 7210 Mapa vila i muralles

   Al costat de l’accés hi ha un mapa de la ciutat que permet orientar-se. La situació estratègica de la vila d'Alcúdia, molt coneguda des de l'època romana, suposava un alt nivell de risc per als seus habitants, preocupació típica de les poblacions de l'època situades a la zona costanera, a causa dels continus saqueigs de pirates que navegaven pels voltants. Com totes les ciutats emmurallades medievals, la murada de Jaume II tenia un doble propòsit: proporcionar a la població un refugi segur contra els durs elements naturals i servir com a escut de defensa contra atacs des de fora Mallorca.

IMG 7211 Biblio Can Torro

   Segueixo el carrer i passo pel davant de la biblioteca; l’edifici havia estat l’antiga casa de Can Torró, del segle XIV. Entro per veure les estances, actualment adaptades, que permeten imaginar com es distribuïa una casa senyorial de l’època medieval. Entre el 902 i el 1229 l'illa de Mallorca va quedar sota la dominació àrab. Prové d'aquella època l'actual denominació del municipi; de l'àrab “al Kudia” que significa el turó, en referència a la talaia on s'ubica el centre històric de la ciutat i que separa les badies de Pollença i Alcúdia.

IMG 7221 Casal de Can Fondo

   Una mica més endavant hi ha el Casal de Can Fondo, on es mostra la típica entrada i la finestra d’estil renaixentista i que té l'escut de la ciutat més antic que es coneix. Durant la Guerra de la Germania (1521-1523) els nobles de Ciutat de Mallorca trobaren refugi a Alcúdia. També durant aquest segle s’anaren introduint les idees humanistes que resultaren de gran acceptació de l’elit local.

IMG 7222  carrer amunt

        Segueixo amunt el carrer del Moll que té tot de botigues i bars a la dreta. Aquest carrer baixava fins al Portal i d’allà es devia seguir la carretera que portava al port de la badia de d’Alcúdia.

IMG 7223 Pl Constitucio   Al cap d’amunt del carrer hi ha la plaça de la Constitució, amb més restaurants.

IMG 7225 Casa de la Vila

   Cal girar a l’esquerra per passar per davant de la Casa de la Vila, que està de reformes. Cal explicar, potser, que la Germania de Mallorca fou una revolta que va enfrontar els menestrals i el poble de la ciutat de Mallorca, aliats amb la Part Forana de l'illa, amb l'alta noblesa i altres estaments ciutadans privilegiats. Va ser coetània de la Germania valenciana. La revolta esclatà el 1521 a conseqüència de l'empresonament de set menestrals. Els revoltats van tancar diversos nobles fins que va arribar el rei en el seu auxili. Els principals líders de la revolta foren executats després que les tropes reials prenguessin el control de l'illa en un moment de reestructuració del sistema després de la crisi que assolà el feudalisme. Una reestructuració que es va resoldre, en molts casos, amb la derrota de la pagesia i la imposició de condicions draconianes per part dels terratinents.

IMG 7227 Casal de Can Canta    Uns metres més avall, a la dreta queda la casa medieval de Can Canta. Al nucli antic d’Alcúdia hi ha nombrosos casals senyorials d'estil renaixentista que durant els segles XVI-XVII varen patir importants transformacions que afectaren especialment les seves façanes, per adaptar-les als cànons estilístics de l'època.

IMG 7228 Portal de Sant Sebasti o de Mallorca

   Finalment arribo al davant del Portal de Sant Sebastià o de Mallorca. Un dels atractius majors de la murada medieval són les portes de la ciutat. Originàriament eren tres: la porta del Moll o de Xara, la porta de Mallorca o de Sant Sebastià i la porta de Vila-roja, que actualment no es conserva. La Porta de Mallorca comunicava la vila d'Alcúdia amb el camí reial de Ciutat de Mallorca; actualment presenta l'aspecte que li va donar la restauració de 1963, realitzada per G. Es pot apreciar també la rèplica d’un escut de la ciutat que data de segle XVI.

IMG 7229 Murada medieval

   Segueixo, després, la murada medieval per la part interior. La construcció de la murada va començar a principis de segle XIV i no va acabar fins a darreries d’aquest segle. Una estructura quadrangular, reforçada amb 26 torres distribuïdes al llarg d'un perímetre d’1,5 km i una alçària mitjana de 6 metres, conforma la murada medieval que delimita el nucli històric d'Alcúdia, declarat Conjunt Historicoartístic l'any 1974, juntament amb les restes de la ciutat romana de Pol·lèntia.

IMG 7232 Murada renaixentista   Uns cent metres més endavant hi ha un accés a dalt murada, que es pot seguir una estona.

IMG 7234 Vista Badia   Des de dalt hi ha bones vistes fins el mar. Un altre element important del primer recinte emmurallat són els bastions, repartits al llarg del perímetre; es varen construir durant la primera meitat del segle XVI amb la finalitat de dotar-los de peces d'artilleria. Actualment se’n conserven dos, el de Vila-roja i el de Xara, a prop d’aquestes portes.

IMG 7236 Vista vila

   També bones vistes cap a dins de la vila. Aquesta murada es considerada ja d’època renaixentista. A l'època de Felip II (segle XVI) es va construir un segon recinte emmurallat per augmentar la capacitat de defensa de la ciutat, per això es diu que la muralla d'Alcúdia és medieval i renaixentista a parts iguals.

IMG 7238 Pont Vila-Roja

   Quan baixo ja estic al costat del Pont de Vila-roja. Hi havia una porta que ha desaparegut; estava situada aquí, al nord-oest de la fortificació medieval d'Alcúdia. A causa de l'escassa informació de què es disposa, resulta difícil fer-ne una descripció, encara que sembla que era la més fràgil i per aquest motiu va ser assetjada diverses vegades. Afegim que les tres portes tenien originalment, cada una, un pont llevadís de fusta. Més tard, al segle XVII, tots foren substituïts per ponts de pedra.

IMG 7244 carrer de la Roca

   Després vaig seguint pels carrers estrets fins que enfilo, avall, pel carrer de la Roca. Per cert, diguem que la germania de Mallorca (1521-1523), va ser paral·lela a la produïda a València. Tot es va produir en el context del regnat de Carles I. Va tenir com a conseqüències més directes l'acceleració del procés centralitzador autoritari monàrquic. Sempre les exigències de llibertat dels menestrals i el poble baix, han vist com les monarquies posaven l’exèrcit al costat de l’oligarquia i els terratinents. També, seixanta anys abans, van començar a Galícia (la primavera de 1467) les guerres de les Irmandiñas en una situació de conflicte social (fam, epidèmies i abusos per part de la noblesa gallega). El resultat sempre va ser el mateix.

IMG 7245 porta de Xara o del Moll

     Al final arribo a la Porta de Xara o del Moll. En aquesta porta encara es pot veure el que queda del reixat que permetia el pas a la ciutat. Des d’aquí ja surto a l’exterior. He trobat tres significats pel terme “xara”: pot ser un garrigar de mates i arbustos; la planta de l’estepa negra; o, fins i tot, pot fer referència a la ‘xara’ o llei islàmica, que regula el conjunt d'activitats públiques i privades de tot fidel musulmà, per tant és un recull de normes, tradicions i costums d'origen divers. Potser el terme castellà “jara” tingui el mateix origen.

IMG 7246 Monum Carles V

     A tocar hi ha la plaça on hi ha un monument a Carles V. Es refereixen realment a Carlos I. Carlos V era l’emperador de l’imperi Romano Germànic. Però com a hereu de la corona de les nacions (o estats, o territoris) de la península, era Carlos I. Com és que encara hi ha un monument dedicat al rei que va enfrontar el poble mallorquí? El que s’ha comentat abans de les Germanies i les Irmandiñas és una constant a la història. S’entén que siguin els membres de l’oligarquia els que sempre volen comptar amb un rei: els defensa amb l’exèrcit i sempre és contra el poble que exigeix menys explotació. El que actualment ja no s’entén és la molta gent de poble, treballadora, que es diuen monàrquics; potser no saben la història. Clar que els ‘historiadors’ en la nòmina del poder ja s’encarreguen de fer-ho be.

IMG 7247 Esgl Sant Jaume

          Ja només em queda anar a veure l’església de Sant Jaume, on no puc entrar perquè està tancada. Originalment, aquesta església estava integrada a la mateixa muralla i era part del dispositiu de vigilància davant atacs externs. No queda res de la primitiva església fortalesa. El temple que ara veiem, al mateix lloc, és una reconstrucció feta al segle XIX.

IMG 7248 St Jaume pelegri  Però sí que puc fer la foto de la imatge de Sant Jaume vestit de pelegrí, una versió més cristiana de la imatge ferotge del Santiago Matamoros, dalt del cavall trepitjant i matant homes d’un credo diferent.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a:https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/alcudia-vila-emmurallada-97793172

Aquí, una altra crònica d’interès:http://www.eoliumtrek.cat/index.php/espanya/illes-balears-mallorca/1120-pollentia-vila-romana-la-portella-forum-teatre-alcudia