(In my web, click on the flag above to have the translation in your Language)     (Pla de Mallorca) Ruta 1403/2 el 12/03/2022; 1 km; +1 -1; 0,5 hores.     Visita a l’anomenat jaciment talaiòtic de Turassot. Participants: Jaume i Miquel.   Tipus de sortida: molt curta, anada i tornada; Dificultat: fàcil, passeig.

 cmapa14032  cperfil14032

FA ANYS: Des del 2015 es van fent puntuals activitats d’excavació al jaciment Es Turassot.

DSC05199 ES TURASSOT

   Estàvem a Son Corró i hem tornat en direcció a Costitx, per desviar-nos a la dreta pel Camí de Son Bernat fins al Planetari de Mallorca. Aparquem al davant del Planetari (que fa temps que està tancat) i comencem a caminar per visitar el jaciment d’Es Turassot. També es conegut com Poblat de Navetes Es Turassot o Talaies de Can Quiam. Turassot podria provenir d’una variant de torre.

DSC05201 Entrem

    Està plovent una mica i així anem al jaciment deixant a la dreta els terrenys de la finca de Can Quiam. Tot aquest territori és ple de finques, vist des de l’aire sembla tot un tauler de requadres amb les seves línies de les parets de pedra. Entre finques sempre surt algun jaciment que havia quedat colgat de terra, plantes i arbres. Les Illes Balears atresoren més de 1500 jaciments arqueològics a Mallorca i Menorca. L’arqueologia és la ciència de l’antiguitat; això vol dir aquella disciplina que investiga de manera científica l’activitat i la forma de viure. El terme prové del grec ‘archaios’ (antic) i ‘logos’ (ciència o discurs). Mirant enrere, podem veure com no va ser fins al Renaixement (segle XVI) que es va despertar l’interès per les obres i la història poblacional del passat. Fins i tot es va implantar el culte pel passat. Es van descobrir obres d’art gregues i romanes i es va començar a difondre el col·leccionisme d’aquestes obres; això engegava noves accions de recerques. El passat començava a veure’s des d’una perspectiva històrica.

DSC05203 Diversos talaiots enfonsats      Aviat entrem al jaciment. No es veu gaire pensat per la seva visita, els munts de roques indiquen l’existència de construccions caigudes i que estan esperant accions decidides dels governs per posar en marxa excavacions dels arqueòlegs. Penso que seria interessant que els polítics es preocupessin tant per l’arqueologia i la cultura com per les platges. Dit això, és cert que aquest jaciment està en fase de neteja, excavació i restauració des de l’any 2015 gràcies al suport de l’Ajuntament de Costitx i el Consell Insular de Mallorca.

DSC05204 Retol info

   El rètol informatiu ens parla de l’època naviforme (a Costitx i Sencelles). Diu que és entre 1600 a 1050 aC que s’estimen les primeres evidències de poblament en aquesta zona, ja que aquí a prop hi ha altres poblats de navetes com els de Morelló Nou, Son Calussa o Son Fransoi. Les navetes són habitatges construïts amb grans blocs de roca i teulada de materials peribles. Tenen una planta en forma de barca o de nau invertida i d’aquí prenen el nom. Poden trobar-se formant poblats, com el cas de Turassot, o bé d’aïllades com en el de Can Rom. A cada naveta vivia un grup parental. L’interior oferia un espai on es realitzaven diferents treballs.

DSC05206 Dibuix imaginatiu

    Aquest dibuix imaginatiu, fa referència a la vida en el poblat. Es molia el cereal i a la mateixa foganya on es cuinava s’hi podien coure els recipients ceràmics, fondre bronze o endurir punxons d’os. Aquí no s’hi han trobat, encara, enterraments. Però se sap que les necròpolis acostumaven a ser de tipus col·lectiu i els rituals funeraris es varen continuar celebrant en coves naturals com la cova del Camp del Bisbe, però també s’excavaven coves totalment artificials, com la d’en Mariaina o la cova de sa Vileta (Sencelles). L’esperança de vida fregava la trentena d’anys i la dieta es basava en el consum de productes d’origen animal, cereals (ordi, blat i espelta), faves i fruits (figues).

DSC05208 Restaurat   Tenim al davant una naveta de bones dimensions (per l’època). Del tema funerari cal afegir que l’accés al ritual funerari era el mateix per part d’homes, dones i infants, i l’absència d’evidències de desigualtats als poblats fan pensar en comunitats regides pels principis de la cooperació i la reciprocitat.

DSC05209 Davant dels dos   Una mica més enllà, n’hi ha dues, una al costat de l’altre que podríen haver estat d’un sol grup familiar o potser de dos de diferents. Quan el 2018 acabava de finalitzar la quarta campanya d’excavacions aquí, al Turassot, les feines van aportar dades rellevants a les excavacions que s’estan realitzant al Pla de Mallorca… com, per exemple, que els seus habitants conreaven cereals molt variats i que traginaven bestiar d’uns poblats cap a uns altres.

DSC05210 Dreta

   Vista des de dalt (per fotografies aèries), s’aprecia una mica més el tauler del territori. Del transport del cereals i bestiar, es deriva un fet històric: l’excedent. Un cop es superava el nivell de producció necessària pel consum del poblat, aquest mirava de transportar-lo a altres poblats i bescanviar-ho per altres productes que foren els excedents en aquells.

DSC05211 Un altre petit

   Anem donant la volta. L’entorn és totalment ple d’herbes i arbustos. Costa caminar perquè, per sota, està ple de pedres i roques de les antigues construccions que estan aquí derruïdes. És evident que hi ha molta feina a fer. Hi ha un mur de pedra que tanca el recinte i a l’altra banda s’endevina la finca de Can Quiam. Diguem, per acabar, que en aquest territori de Sencelles i Costitx encara n’hi ha més, de conegudes, que es poden visitar: Cova del Camp del Bisbe, Talaiot de Son Fred, Talaiot de Binifat i Ses Talaies de Can Xim. A veure si un proper any que torni a Mallorca, en puc anar afegint més en aquestes cròniques.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a:

Informació general sobre la cultura talaiòtica:  http://www.eoliumtrek.cat/index.php/espanya/illes-balears-mallorca/1126-talaiots-de-mallorca-cultura-talaiotica-arqueologia-rutes