(In my web, click on the flag above to have the translation in your Language)     Crònica 1407a de varies curtes caminades/visites a diversos fars de Mallorca. Entre dia 12 i el 16 de març de 2022. L’objectiu d’aquestes sortides ha estat visitar els fars i no tant fer excursions. Distància caminada: 4,3 km.  Desnivell acumulat: +100 -100.   Tipus de sortida: circular.  Dificultat: fàcil

 cmapa1407a cperfil1407a 

FA ANYS: La vila de Capdepera es va fundar el 1300 per part de Jaume I el Conqueridor.

DSC05331 CAPDDEPERA Mar molt mogut avui    He aparcat i vaig al costat del port de Cala Ratjada, del municipi de Capdepera. Diuen que és el punt més proper de Mallorca a la veïna illa de Menorca i que amb bon temps (que no és avui) es pot distingir l’illa i Ciutadella.

DSC05336 Rac de ses ancores

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Començo a caminar pel Passeig de Ses Àmfores, molt agradable amb el mar a la meva dreta. El mar està avui molt mogut. Cal saber que a ponent de la cala hi ha el poble de Capdepera, on destaca el castell, que va ser construït el segle XIV per ordre del rei Jaume II com a defensa i refugi per a la població davant les continues incursions navals d'algerins. Jo no l’he anat a visitar però ho faré en un altre viatge a Mallorca.

DSC05338 Una onada mha xopat

 

 

 

 

 

 

 

 

          El terra està mullat i algunes onades trenquen i envien aigua al passeig. Cal estar atents en aquesta casos. Diguem que a Capdepera es troben importants vestigis de l’època talaiòtica, com ara el poblat des Claper des Gegants, però s’estableix l’any 1300 com a data de fundació de la vila de Capdepera per part del Rei Jaume II qui, a través de les Ordinacions, va manar construir una església flanquejada per unes murades, a l’interior de les quals s’agrupaven les cases dels habitants de la vila.

DSC05343 Prop del far    Passo pel costat de la Cala Gat des d’on es veu bé el far de Capdepera i que pren el nom, precisament, d’aquesta punta ample rocosa que s’encara a mar obert. Cala Gat està al costat de sa Torre Cega i a dos quilòmetres de Capdepera. La seva urbanització es va iniciar en els anys setanta del segle XX. Actualment s’hi trobaran segones residències i un petit hotel. Sa Torre Cega va ser una fortificació de vigilància contra les incursions pirates mores des del segle XVI; l’any 1911 la van reconvertir en el Palau d’en March (es pot visitar).

DSC05346 Far de Capdepera    Caminem per carrers fins que, tallant el carrer asfaltat que duu al far per dreceres, arribem a dalt. Estem a 70 metres. El far de Capdepera, a Mallorca, juntament amb el far d'Artrutx a la costa de Menorca, balisa el canal que separa les dues illes al punt més estret

DSC05350 Cam dels senyals blaus

 

 

 

 

 

 

 

 

   Des del far segueixo senyals blaus que van per un sender arbrat en direcció nord.   Afegim potser que a mitjan segle XIX s’havia construït el far en un dels paratges més bells del municipi, des del qual es divisa tota la vall de Capdepera i, fins i tot, en els dies clars, Menorca. Far en funcionament des del 1861, amb una torre blanca de 18 metres. Del personatge més famós (Juan March), Esteban Urreiztieta (a ‘notin.es’) diu que “Va controlar el trànsit marítim després de crear Transmediterrània, va subministrar armament als submarins austríacs durant la Primera Guerra Mundial, va exercir d'espia per a Espanya i contra Espanya i va atresorar un grau de poder i influència que va arribar a controlar les relacions internacionals i l'Estat en ple. Francesc Cambó el va batejar com L'últim pirata de la Mediterrània”.

DSC05357  Vista de la punta  Així, uns 700 metres més enllà giro a l’esquerra, baixant. Al davant tinc les cases de la urbanització de Cala Lliteres.

DSC05359 Racons de roca i mar    Després de bosc i plantes arbustives, arribo un altre cop als carrers, en aquest cas el dedicar a Elionor Servera, que suposo devia ser l’esposa de Juan March Ordinas. No ho puc veure, però sé que a l’esquerra, entre arbres, hi ha el Palau March. L’article abans esmentar de Urreiztieta diu del marit de Leonor Servera que “va canviar definitivament la història d'Espanya en finançar anys després amb lingots d'or el Alzamiento Nacional i va pagar de la butxaca les 1.019 lliures esterlines que va costar el lloguer del Dragon Rapide, l'avió que va portar Franco de Canàries al Marroc el 1936”. Així, doncs, aquí tenim una volta molt bonica i que ens ofereix una mica d’història.

 Si voleu el track per gps, podeu clicar a Far de Capdepera:https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/agps1407a-cala-ratjada-capdepera-100758307

 Visitar article sobre ELS FARS DE MALLORCA:  http://www.eoliumtrek.cat/index.php/espanya/illes-balears-mallorca/1158-fars-de-mallorca