(Mallorca) El dia 19 de gener de 2016; total de 5km; +320 -320; 2,5 hores.   Excursió suau entre Pollença i el santuari /refugi del Puig de Maria. Tipus de sortida: anada i tornada; Dificultat: fàcil (però amb forta pujada).

 mapa Puig mperfil puig 

 FA ANYS: Quan el Santuari de Maria va quedar desert, el 1564, el sobirà a Espanya era Felipe II. Era època en que encara no existia el títol de rei d’Espanya, per tant disposava dels diversos títols acumulats corresponents a les diverses nacions dins de la península, més els que corresponien a qui en el seu domini “no es ponia mai el sol”.

P1050351 Vista Puig de Maria des de Pollena  Des de l’aparcament a Pollença, tenim al davant mateix el Puig de Maria. Abans de començar recordem que el nom de Pollença prové de la ciutat romana que va fundar Quint Cecili Metel l’any 123 aC, molt a prop de l’actual Alcúdia. Pollentia significa, en llatí, poderós, potent. Sembla que es va transformar, en època musulmana, en Bulânsa i que es va catalanitzar a partir de la conquesta de Jaume I.

P1050352 Rtol abans de comenar 

El camí de pujada comença uns cent metres més enllà, a l’altra banda de la carretera. Un rètol en parla. Puig de Maria és un turó cònic de 330 metres d’altura que està molt vinculat a la gent de Pollença. El camí, que veig ara, és ample ja que hi ha unes cases, però es farà més estret a mida que les deixem enrere.

P1050359 Alguna drecera 

El desnivell és fort per la poca distància i el camí asfaltat va fent ziga-zagues. De tant en tant es pot aprofitar alguna drecera. Estem en un indret catalogat com ANEI (Àrea Natural d’Especial Interès). A la part baixa de la cara nord, hi ha zones d’alzinar protegit, ja que l’alzina (“Quercus Ilex”) fa molta ombra,per la seva abundosa capçana, i això ajuda a mantenir la humitat i la temperatura fresca, la qual cosa permet un ric sotabosc, on s’hi troba la murtra i l’aladern.

P1050360 Cam empedrat    Quan fa uns 40 minuts que es puja, el camí es torna empedrat, un empedrat en el que cal vigilar quan està mullat perquè rellisca, com és el cas avui. A mida que ascendim es va substituint l’alzinar per la garriga, especialment a la cara sud, i també els pins.

P1050362 Cabretes 

Pel turó hi ha cabres en estat lliure. Quasi dalt del tot, veig com una s’ha enfilat dalt d’un arbre perquè no arribava a les fulles des de baix. Són cabres escaladores! He llegit que també hi mamífers com la geneta, el mart i l’eriçó, totes elles espècies protegides i que resulta molt difícil observar.

P1050363 Arribo a dalt       El santuari monestir, que avui també és refugi, ja es veu uns metres més amunt. He estat una hora o potser una mica més. Està envoltat de murada de seguretat i una torre defensiva contra les incursions dels pirates. De fet un dels aspectes negatius del regnat de Felipe II va ser les diverses guerres que va mantenir, amb Anglaterra, als Països Baixos i el malestar quan va reforçar la Inquisició. Va provocar una greu crisis econòmica pujant impostos i va veure com la població de Castella (excepte Madrid) es reduïa molt. Felipe II va jurar les Constitucions Catalanes, a les Corts de Barcelona, el dia 1 de març de 1564. Tot i amb això, la permanent desconfiança de les institucions catalanes cap el oficials reials creava fortes tensions. La realitat era que els reis castellans mai van acabar d’acceptar que havien de respectar les constitucions de Catalunya.

P1050365    Hi ha una plaça i diversos murs i unes torres amb merlets. El santuari és de la Mare de Déu del Puig i es va començar a construir l’any 1348, per autorització del bisbe de Mallorca, en Berenguer Balle, després que ho haguessin demanat els jurats i veïns de la vila com a protecció per la pesta negra. Va ser l’any 1362 quan s’hi van instal·lar les primeres tres ermitanes: Floreta, Dolça i Simona, que així van començar a viure en comunitat i que en pocs anys van constituir una comunitat religiosa sota la regla de Sant Pere i uns anys després, 1388, sota la de Sant Agustí.

P1050366 Pollena a vista docell     La vista de Pollença des de la plaça és força aèria. Darrera de Pollença hi ha la Serra de Tramuntana, amb el cim destacat, a l’esquerra, del Puig Gros de Ternelles (838m) i més a la dreta el Cornavacas (546m).

P1050368 Interior de lalberg     Entro a l’interior de l’alberg, que havia estat dependència del monestir. Les monges van formar la congregació de Sant Agustí però van haver d’abandonar el monestir el 1564 com a conseqüència de les disposicions del Concili de Trent. L’any 1638 quan la Universitat de Pollença (que era el nom que rebia el sistema de gestió de la vila; el que ara en diem Ajuntament) se’n va fer càrrec.

 P1050369 Exvot dun mariner potser     Hi ha diversos quadres i altres elements de la història, entre ells uns exvots del quals fotografio aquest que suposo devia agrair el salvament després d’un naufragi. La imatge sembla una petita galera de tres veles, el que vol dir un tipus de nau probablement del segle XVIII o XIX.

P1050372 Interior temple     L’interior del temple és d’estil gòtic i d’una nau única amb un cambril on hi ha la imatge de la Mare de Déu. He pogut veure en un capitell, d’una de les capelles interiors, una tau (T), que em fa pensar en els antonians. L’explicació es pot trobar en que l’any 1917 s’hi van instal·lar ermitans de la congregació diocesana de Sant Pau i Sant Antoni. L’any 1988, època en que encara hi havia unes germanes dels Sagrats Cors, van deixar el Puig per manca de vocacions.

P1050375 Esmorzant mentre plou 

Com que s’ha posat a ploure un altre cop, decideixo seure tranquil·lament i demanar una truita a la francesa i així aquí, sol, m’estic una estona menjant i veient com cau la pluja a l’altre costat del vidre de la finestra, mentre recordo l’Aplec Excursionista que es va celebrar aquí l’octubre de l’any 2006 i que quan vam arribar estava plovent a bots i barrals, de tal manera que el camp de futbol va quedar totalment negat d’aigua i els qui venien amb tendes van haver de desplaçar-se a fer bivac al poliesportiu municipal.

P1050376 En la baixada    No para de ploure, però he anat baixant fins que quasi estic a baix del tot i faig aquesta altra fotografia de Pollença, en la qual és fàcil observar la parròquia de la Mare de Déu dels Àngels, que és l’edifici al voltant del qual es va desenvolupar l’actual poble de Pollença, a partir del segle XIII. S’identifica pel campanar amb el rellotge. Recordem que la conquesta catalana és del 1229. La parròquia va ser fundada poc després, el 1236 i quatre anys més endavant va ser cedida a l’orde del Temple. Tot i amb això l’actual edifici parroquial prové, després de canvis i reformes, del que es va construir entre el 1714 i el 1790. Al darrera es pot veure l’edifici del col·legi de Sant Ignasi (o Monti-sion), inaugurat pels jesuïtes el 1703.

Si vols el track per a gps, clica: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=12021056