K2 El nudo infinito; Kurt Diemberger

 

k2nudoinfinito Desnivel Ediciones (2003)

 

 Es tracta d’un dels grans clàssics de la literatura de muntanya. Permet reviure la història d’una fascinació poderosa, que uneix indissolublement la destinació de dues persones a una bella i inaccessible muntanya. Kurt Diemberger, sent molt jove (l’any 1957), ja va divisar per primera vegada el K2 des de la base del Broad Peak. A partir d’aquell moment, tota la seva vida gira al voltant d’aquesta màgica muntanya. Després d’alguns intents frustrats, torna el 1986 juntament amb Julie Tullis amb l’esperança de poder finalment arribar al seu cim.

 

Però el 1986 és un any tràgic al K2. Una inesperada tempesta atrapa a set persones a vuit mil metres d’altitud durant diversos dies. Kurt i Julie, després de complir el seu somni de trepitjar la cimera que havien anhelat durant anys, lluiten per les seves vides en un combat desigual contra les forces de la natura. Després d’un tràgic descens, només dues persones, Kurt i Willy Bauer, arriben al camp base, aconseguint de manera sorprenent sobreviure.

Les edicions revisades i ampliades de l’editorial Desnivel han anat afegint informació complementària al final, com ara la llista de les expedicions fetes al K2 des de la primera expedició d’Adolf Schlagintweit, el 1856, que probablement fou el primer no natiu que arrivà molt a prop de la glacera del Baltoro i sembla que va arribar fins al pas Mustagh occidental (pas Panmah). També hi ha una relació d’escaladors al K2.

S’hi pot trobar una nota de Xavier Eguskitza que parla dels 27 alpinistes que van fer cim en el K2, l’any 1986. Explica que 7 van morir en el descens i que des d’aquell moment (quan es va imprimir l’edició) altres 6 també han desaparegut en altres circumstàncies i llocs.

Si no vaig errat, Kurt Diemberger, austríac nascut el 1932, és l’ùnica persona viva que compta amb dues primeres ascensions a cims de més de 8000 metres: el Broad Peak (1957) i el Dhaulagiri (1960).