(Europa) Ruta AC 1479 redactada el desembre de 2022; 2020 km;    Ruta amb el següent itinerari per França, Suissa i Itàlia. Ruta creada en base a parts de viatges realitzats del 2019 al 2022.

F01 Mapa Google Ruta sencera   MAPA RUTA:    Aquest mapa és de la ruta en AC reproduïda en Google Maps. Si vols el mapa esquemàtic de la ruta, la indico al final.

Logo        El recorregut és una ruta bàsica de 2020 km, que s’incrementa a mesura que es fan algunes excursions i visites (aproximadament uns 150km més), com es veurà seguidament. La construcció d’aquesta ruta es forma amb fragments de diversos viatges, però representa un conjunt coherent. Conjunt que, amb seguretat, el lector modificarà afegint altres visites i altres excursions.

        Les parades bàsiques són: 

        FRANÇA: Bèziers, Lovagny i Annecy.

        SUISSA: Täsch.

        ITÀLIA: Formazza i Pozza di Fassa.

        FRANÇA: Les Alberts (Briançon).

01 BEZIÈRS

        La primera parada d’aquesta ruta pot ser a Bèziers que, comptada des de la frontera de La Jonquera (Catalunya), són uns 140 km.

        Cal considerar que de les moltes alternatives de qualsevol viatge, aquí he inclòs només les que m’han semblat adequades per la redacció d’aquest programa. Espero que sigui un programa útil i interessant.

F02 IMG 8695 1 Area Beziers

     A Bèziers hi ha una àrea AC (43.3310, 3.2274) amb serveis, als afores de la ciutat. Hi ha més opcions que es poden trobar a l’aplicació ‘park4nitght’ (aquest comentari és vàlid per tota la ruta). Aquí només vaig dormir. Però és una ciutat interesant per visitar. Fundada el 700 aC la història explica que durant la Croada contra els Càtars, quan els croats estaven a punt de l’assalt final, el llegat papal, Arnaud Amaury, va ordenar als soldats matar tots els càtars; els oficials van preguntar com distingirien els catòlics dels càtars i el representant del Papa va contestar “mateu-los a tots, Déu ja reconeixerà els seus”. Així que tota la població de la petita ciutat va ser massacrada.

02 GORGES DU FIER (LOVAGNY)

        Distància des de Bèziers, 417 km.  Al sud de la població de Lovagny, hi ha el castell de Montrottier, de magnífic aspecte i visitable. Es pot aparcar en un parking gratuït proper  (45.8982, 6.0417).

F04 DSC06444 Cast Montrottier

        A tocar de l’aparcament, en una petita placeta, hi ha el castell. La ruta que jo vull fer passa per davant dels prats i està indicada (a més es pot fer servir el track que adjunto). El castell de Montrottier, està catalogat com a Monument Històric i és el tercer castell més visitat de l'Alta Savoia. Va ser construït entre els segles XIII i XIV.

F03 DSC06458 Algun tram era com tunel 

      També es pot optar per fer la ruta que baixa fins a les Gorges du Fier i tornar al mateix aparcament. Es tracta d’un indret molt interessant, podeu veure la descripció i fotos de la ruta a: https://www.eoliumtrek.cat/index.php/europa/franca/1159-montrottier-gorges-du-fier

       

03 ANNECY

        Distància des de Monttrotier, 12 km. Des del castell s’arriba en només 12km a la ciutat d’Annecy. Arribant  a Annecy em va costar molt trobar un lloc. Al final vaig anar al Càmping Panoràmic (45.8428, 6.1413), ja que volia aprofitar un parell de dies per posar ordre a les fotos i acabar d’escriure unes cròniques de rutes que tenia pendents de dues setmanes abans.

F05 IMG 7658     El càmping està una mica apartat, però te bones vistes del Llac d’Annecy, i a pocs minuts, a la carretera, hi ha la parada de bus que per només 1€ us porta fins a la ciutat (6 km).

DSC06512 Pont Pas Eveche Palais Ile Una de les coses interessants a fer és la visita a Annecy. Jo la vaig fer i aquesta és la crònica:   https://www.eoliumtrek.cat/index.php/europa/franca/1176-1427-haute-savoie-annecy-ruta-urbana

        Lògicament les meves cròniques i descripcions són sintètiques, així que cadascú en funció dels seus interessos (gastronòmics, culturals, arquitectònics, etc) pot buscar informació més detallada; a més de la sempre recomanable visita a l’oficina de turisme del lloc. Però les meves cròniques aporten una síntesi bàsica i diverses fotografies per copsar la “imatge” de la ciutat o de les excursions que faig.

04 TÄSCH (ZERMATT)

        Distància des d’Annecy, 272 km. Acabada l’estada a Annecy i amb uns companys que es van afegir (una furgo i una AC), ens posem en marxa a les 8 en punt. El pas de la frontera és àgil i fàcil, però cal aturar-se per comprar la ‘vinyeta’ (cost 39 €; juny 2022). Dins de Suïssa, la ruta passa pel costat de Ginebra i durant uns 100km (aproximadament 1h30’) va seguint la riba nord del llac Leman. Llac que té forma de mitja lluna i ocupa una superfície de 582 km2.

        Amb cotxe es passa per moltes poblacions, les més importants són Ginebra, Lausana i Montreux. Per tant ofereix moltes opcions per fer aturades i visites.

        Els 272 km fins a la població de Täsch són còmodes. A Täsch hi ha un àrea AC (veure park4night) i un càmping (46.0638, 7.7739) a poca distància de l’estació del tren. Convé recordar que aquest és l’últim lloc on es pot arribar amb cotxe, ja que a Zermatt no s’hi pot arribar en vehicle. Per tant és pràctic comptar amb el càmping al costat de l’estació.

F07 IMG 7683 

        (Foto del Cerví; vist de Zermatt) Täsch. Des de l’arribada es pot dedicar a consultar els tipus de transports (que són variats). Sabem que cada dia hem de pujar i baixar a Zermatt i també sabem que volem fer varies excursions per les quals hem d’utilitzar funiculars o remuntadors, alguns amb cost elevat. Així que optem per comprar el Pic Pass que permet ús gratis de tots els remuntadors i funiculars durant quatre dies, a gastar durant sis (cost: 328€). Després anem a Zermatt per passar-hi la tarda i per això no gastem un dia de Pic Pass i paguem el bitllet (cost 25€ anada i tornada).

F08 DSC06642 Arribem Zmutt   El següent dia es pot fer una excursió pujant amb el telecabina a Furi i després fer una volta per Zmutt. La crònica i fotos:  https://www.eoliumtrek.cat/index.php/europa/suissa/1161-1429-zermatt-dia-2-furi-zmutt-zermatt

F09 IMG 7698          Una altra excursió possible és pujar a Sunnega i seguir Blauherd, Stellisee, Leisee, Gruensee i Moosjisee: la ruta dels llacs; des d’on, en bon dia, es poden fer unes extraordinàries fotos del reflex del Matterhorn (Cerví) en els llacs. La crònica: https://www.eoliumtrek.cat/index.php/europa/suissa/1162-1430-zermatt-dia-3-sunnega-blauherd-stellisee-leisee-gruensee-moosjisee

F10 IMG 7739 A les pistes Coll       Una visita que oferirà vistes fantàstiques és la que ascendeix al Klein Matterhorn. Crònica i fotos: https://www.eoliumtrek.cat/index.php/europa/suissa/1163-1431-zermatt-dia-4-klein-matterhorn-matterhorn-glacier-paradise  L’estació superior, a 3883m d’altitud, compta amb botigues, restaurant i sala de projeccions. Com a idea un bon plat de sopa goulash molt bona (12€), que no considero exagerat, tenint en compte que estem a quasi 4000 metres d’altitud. Però una cervesa ja pujava 8€. 

F11 DSC06753 Primeres escales  Una altra excursió, aquesta més exigent i per persones més preparades és la pujada per l’aresta Hörnli. Crònica i fotos:   https://www.eoliumtrek.cat/index.php/europa/suissa/1164-1432-zermat-dia-5-schwarzsee-aresta-refugi-hornli 

F12 DSC06586 Glaceres M Rosa     S’hi pot afegir, la ruta a Gornergrat, mirador de les glaciars, glaciar Groner, llac Riffelsee, Riffelberg, amb tota la serralada del Monte Rosa; com totes amb vistes extraordinàries. Crònica i fotos:  https://www.eoliumtrek.cat/index.php/europa/suissa/1160-gornergrat-llac-riffelsee-riffelberg-dia-1

F13 DSC06787 Carrers apartaments    Finalment, un dia dedicat a Zermatt, com a ruta urbana, no sobrarà. També tinc una crònica i fotos: https://www.eoliumtrek.cat/index.php/europa/suissa/1174-1433-dia-6-valais-zermatt-ruta-urbana

        Lògicament, el territori ofereix moltes més possibilitats d’excursions, esquí, escalada, etc. Això ja depèn de cadascú i per tant els dies d’estada a Täsch variaran entre uns viatgers i uns altres.

05 RIALE (FORMAZZA)

        Distància des de Täsch, 136 km. Els meus companys van tornar cap a casa i jo vaig decidir anar a Itàlia pel nord. He de dir que em vaig embolicar una mica amb el Google Maps ja que em volia portar (com a ruta curta) a fer un túnel on s’ha de pujar el vehicle en un tren. Vaig rectificar i vaig marcar la ruta per pujar pel Simplon Pass (que recomano), molt més interessant i més útil per mi ja que volia anar a la punta més septentrional del Piemont, a Riale.

        Riale forma part del municipi de Formazza. A Riale s’acaba la carretera, al davant de l’embassament Morasco. Al costat hi ha dos aparcament molt grans: un per cotxes i l’altre per autocaravanes (46.4247, 8.4055). Hi ha electricitat disponible, amb un comptador. Per la tarda passa un senyor que cobra l’estada de la nit (10€).

F14 DSC06824 Mirar enrere      Aprofito un dia per gaudir d’aquesta tranquil·litat i per posar en ordre fotos dels dies passats i començar a escriure una mica. Un altre dia per fer una excursió circular a l’embassament. Crònica i fotos:  https://www.eoliumtrek.cat/index.php/europa/italia/1165-1434-val-formazza-lago-morasco

06 POZA DI FASSA

        Distància des de Riale, 483 km. Aquesta etapa podria ser dividida amb alguna parada a Novara, Verona, Trento o qualsevol altre alternativa que resulti interesant. Poza està a la Vall di Fassa, una vall que enamora i amb una quantitat de rutes que no te les acabes, a més de molts equipaments i recursos per nens (tirolines, rutes temàtiques, etc...), restaurants, serveis termals i  pobles encantadors (Moena, Campitello, Canazei,...).

F15 IMG 7807 2     A mi m’agrada aturar-me al Càmping Catinaccio Rosengarten, si em convé tenir uns dies rentar, descansar, llegir i escriure. La mobilitat per la vall es pot fer en bus, per tota la vall; poso vincle al mapa de transport: https://www.skibusvaldifassa.it/en/lines

F16 DSC06925 Vista de Antermoia        Seguidament poso algunes excursions que hi he fet. Aquesta primera és des del mateix poble de Pozza, a la zona de Buffaure. Crònica i fotos:  https://www.eoliumtrek.cat/index.php/europa/italia/1166-1436-dolomites-fassa-poza-buffaure-col-de-valvacin-sas-de-adam-malga-giumella-sella-brunech

F17 DSC03171 Cima Catinaccio i Torre Vaiolet         Una altra excursió que no pot faltar és la de pujar a  la zona de Catinaccio i Torres de Vajolet. Crònica i fotos: https://www.eoliumtrek.cat/index.php/europa/italia/1054-dolomites-vigo-di-fasa-ciampiedie-catinaccio-torres-vajolet-gardeccia-refugi-preuss-rossengarten

F18 P1150778 Anem al Ref Sasso Piatto    Aquí tenim una excursió molt bonica que puja al Col Rodella des de Campitello. Crònica i fotos:  https://www.eoliumtrek.cat/index.php/europa/italia/678-dolomites-campitello-di-fassa-col-rodella-ruta-frederich-august-refugio-sasso-piatto-ref-micheluzzi

F19 P1150698 Darrea Catinaccio Rosengarten  Només cal veure els mapes de rutes que ofereixen a la Vall per comprovar que estem al Paradís del Muntanyisme, també del senderisme d’altitud. Aquesta va fins a l’entorn de Roda di Vael. Crònica i fotos:  https://www.eoliumtrek.cat/index.php/europa/italia/677-dolomites-vigo-di-fassa-ciampedie-alta-via-de-fassa-roda-di-vael

      Aquestes excursions i visites que proposo (a la Val di Fassa) suposen una setmana, però això ha de ser valorat pel viatger. Si volgués s’hi podria quedar un mes sencer a la vall. A la Val de Fassa i les valls que marxen a llevant i a ponent, hi ha molt llocs per aparcar, àrees AC i càmpings. En aquest viatge imaginari (de tallar i enganxar) ja portem entre 18 i 25 dies, així que imagino que es pot fer per anar tornant.

07 LES ALBERTS (BRIANÇON)  

       Distància des de Poza di Fassa, 553 km. Aquesta ruta és una mica llarga i cal decidir. Si algú ho vol, pel camí té ciutats interessants per aturar-se: Bolzano (amb l’interesant museu de l’Home de Gel (Ötzi); Trento (amb tota la seva història); o Novara.

        Les Alberts és un petit nucli dins de França, després de baixar per la carretera de revolts de Montgenèvre en direcció a Briançon. Estem a la Vall de la Clarée, on hi ha varis aparcaments i càmpings. Quan hi vull estar dos o tres dies per escriure i descansar, em quedo al càmping Bois des Alberts (44.9304, 6.6822), dels que a mi m’agraden, tipus bosc amb places poc marcades i sense festes ni sorolls i tots els serveis.

F20 P1150583 La Vachette es queda enrere    Una ruta tranquil·la i per tots els públics permet fer una circular dins la vall i gaudir d’alguns dels famosos rellotges de sol. Crònica i fotos:       https://www.eoliumtrek.cat/index.php/europa/franca/674-ecrins-val-de-la-claree-la-vachette-val-des-pres-le-rosier-les-alberts

F21 IMG 1054 Agulles del Pelvoux      Una molt maca és la que puja al Refugi del Glacier Blanc. S’hi va per la vall d’Ailefroide fins a Prè Madame Carle (2550m); aquesta si ha plogut o hi ha neu, pot relliscar en algun punt. En cotxe o AC des de Les Alberts s’arriba a Prè Madame Carle en 40km (1h). Hi ha molt lloc per aparcar i si es vol, fer-hi la nit (No ho recordo exacte, però em sembla que el cost parking 48 hores era de 5€), també hi ha el Chalet Refugi del nom del lloc; jo hi vaig menjar bé.   Crònica i fotos:  https://www.eoliumtrek.cat/index.php/europa/franca/496-ecrins-pre-madame-carle-a-refuge-glacier-blanc  Si la feu, haureu fet una excursió dins dels Écrins.

08 FINAL  DE LA PROPOSTA

        Des de Les Alberts, si es vol es pot fer una ruta en cotxe bonica per la vall de la Clarée: Val-des-Près, Plampinet, Névache i Fontcuberta; hi ha llocs d’aparcament i d’acampada (es troben a park4nigth). Tots poblets rurals, amb algun restaurant senzill però de bon menjar, fonts, rellotges de sol i entorn de vistes relaxants. També, per descomptat, es pot visitar la vila antiga emmurallada de Briançon.

        Lògicament, totes les rutes amb AC/furgo, es poden fer en cotxe, utilitzant càmpings i hotels.

        Fins aquí hauran estat entre 24 dies i un mes. Caldrà afegir els dies de ruta des de l’origen de la població de cada viatger fins a Bèziers i la tornada des de Les Alberts, més (o menys) el que cadascú vulgui. Si feu aquest viatge ja m’enviareu un mail (Contacte, a la web ‘eoliumtrek.cat’) opinant sobre la vostra experiència. Bon viatge!

Si vols la ruta detallada Google Maps, pots anar a: https://goo.gl/maps/KcdzrUfXU6rCEZim7